Kiev: ‘slagen erin situatie rond Bachmoet te stabiliseren’

BACHMOET (ANP/AFP) - Nadat eerder op zaterdag de Britse inlichtingendienst al liet weten dat de Russische aanval op Bachmoet "grotendeels tot stilstand is gekomen", zegt nu ook het hoofd van het Oekraïense leger Valery Zaluzhny dat zijn troepen "erin slagen om de situatie te stabiliseren".

Op maandag had de baas van de huurlingengroep Wagner, Jevgeni Prigozjin, nog gezegd dat zijn manschappen ongeveer 70 procent van de stad in handen hebben. De Wagner Groep speelt een belangrijke rol in de strijd om Bachmoet. Maar de frontlinie lijkt er dus amper te verschuiven.

De strijd om de stad, die ooit 70.000 inwoners telde maar nu vrijwel is verlaten, duurt al maanden. Bachmoet op zich heeft geen groot strategisch belang voor Oekraïne, maar door het zo lang mogelijk uit te houden en tegelijkertijd schade te berokkenen bij de Russen, hoopt Kiev de Russische opmars elders aan het front te vertragen. Volgens westerse schattingen zijn er in de slag om Bachmoet al 20.000 tot 30.000 Russische soldaten gesneuveld of gewond geraakt.

Met de tijd die Kiev door het standhouden in Bachmoet koopt, hoopt het een tegenaanval te kunnen voorbereiden. Op donderdag zei een topcommandant van het Oekraïense leger dat zo'n tegenoffensief tegen "de uitgeputte Russische troepen" er heel binnenkort zit aan te komen.