Kijkonderzoek: aantal kijkers Oranjewedstrijden loopt terug

De EK-groepswedstrijden van het Nederlands elftal hebben de afgelopen twee weken minder kijkers getrokken dan de groepswedstrijden in recente grote toernooien waar Oranje aan meedeed. Dat meldt de Stichting Kijkonderzoek (SKO) na een analyse van de cijfers.

De drie poulewedstrijden van Oranje tijdens dit EK trokken alle drie zo'n 5,5 miljoen kijkers. Tijdens het EK 2012 en het WK 2014 lag het aantal kijkers naar soortgelijke wedstrijden soms miljoenen kijkers hoger. Na de eerste drie matches van Oranje in 2012 keken tussen de 7 miljoen en 8 miljoen Nederlanders. Tijdens het WK in 2014 varieerde het aantal kijkers in de groepswedstrijden tussen de 6 miljoen en 7,8 miljoen kijkers.

Ook het marktaandeel van de wedstrijden liep terug, al daalde dit minder hard dan het aantal kijkers. Dat komt volgens een woordvoerder van SKO doordat er in 2021 überhaupt in het algemeen minder mensen lineair televisie kijken dan in 2012 en 2014. Het warme weer van de afgelopen twee weken kan ook een rol spelen in het lagere aantal kijkers, suggereert de zegsman.