Kijkwijzer onderzoekt waarschuwing voor roken

De Nederlandse Kijkwijzer onderzoekt of er voortaan ook geïnformeerd moet worden dat er mensen roken in programma’s en films. Dat heeft directeur Tiffany van Stormbroek donderdag gemeld.

Streamingdienst Disney+, die twee dagen geleden officieel van start ging, waarschuwt als eerste platform in Nederland als in tv-series of films sigaretten voorkomen.

"De Kijkwijzer is gebaseerd op twee pijlers", legt Van Stormbroek uit. "Wetenschappelijk onderzoek over het effect van media op kinderen. En de mening van de Nederlandse ouders, die we regelmatig vragen wat zij belangrijk vinden. Deze twee aspecten worden meegenomen in onze classificatie." Op basis hiervan is twintig jaar geleden besloten icoontjes voor bijvoorbeeld geweld, drugsgebruik of seks in het leven te roepen.

Tijden veranderen natuurlijk, erkent Van Stormbroek. "Toen werd er nog volop gerookt in de trein of het vliegtuig. Inmiddels is de maatschappelijke opinie over roken veranderd."

Verouderde culturele representatie

Het ligt overigens niet voor de hand dat er een apart pictogram voor roken komt. "Maar je zou er bijvoorbeeld aan kunnen denken dat sigaretten worden toegevoegd aan het icoontje voor drugs", suggereert ze. De directeur kan niet zeggen op welke termijn hier een besluit over moet worden genomen.

Een pictogram voor "verouderde culturele representatie", zoals Disney+ dat in de VS ook heeft, staat overigens nog niet op de agenda van de Kijkwijzer. De streamingdienst waarschuwt bijvoorbeeld bij oude tekenfilms die Afro-Amerikaanse personages opvoeren dat die als racistische kunnen worden ervaren. "We hebben overigens wel een pictogram voor discriminatie", zegt Van Stormbroek hierover.