KINK vraagt om ‘eerlijke kans als nieuwkomer’

KINK heeft met een paginagrote advertentie in de Volkskrant leden van de Tweede Kamercommissie voor Economische Zaken en Klimaat gevraagd om het verzoek van de Vereniging Commerciële Radio (VCR) niet te steunen. De vereniging wil dat de zendvergunningen worden verlengd maar de radiozender hoopt juist op een herverdeling van de FM-frequenties en vraagt als nieuwkomer om een eerlijke kans.

De VCR wil met het oog op de coronacrisis een 'noodverlenging' van drie jaar. Aanleiding is het achterblijven van reclame-inkomsten waardoor veel commerciële radiostations dreigen om te vallen. KINK is het daar niet mee eens en vindt dit "een onrechtmatige en onnodige grond voor de zoveelste verlenging van FM-vergunningen, die al bijna twintig jaar niet zijn herverdeeld", zo staat in de advertentie.

Volgens de zender is de advertentiemarkt zich al aan het herstellen en is het "buitenproportioneel om nu al vergunningen te verlengen die pas aflopen in september 2022". "Wij beschouwen de voorgestelde noodverlenging als marktafscherming van partijen die hun lucratieve vergunningen koste wat het kost willen behouden", aldus KINK.

Serieuze nieuwkomer

KINK keerde vorig jaar februari terug en is nu alleen nog via internet en DAB+ te beluisteren. In het laatste luisteronderzoek over de maanden augustus en september behaalde de zender een marktaandeel van 0,5 procent. KINK vindt zich daarmee "een serieuze nieuwkomer".

"Nieuwkomers hebben het recht mee te doen aan een procedure tot verdeling van FM-frequenties die iedereen gelijke kansen biedt", zo besluit de zender. "Wij hopen dan ook dat uw Kamer ernstig rekening houdt met de belangen van nieuwkomers en niet toestaat dat de huidige FM-vergunningen voor de zoveelste keer en op oneigenlijke gronden worden verlengd."