Klaagmuur en parlement in Jeruzalem ontruimd

JERUZALEM (ANP/AFP/RTR) - De Israëlische politie heeft maandag honderden Joodse gelovigen geëvacueerd bij de Klaagmuur in Jeruzalem, wegens botsingen tussen Palestijnse betogers en de Israëlische politie. Ook het Israëlische parlementscomplex is ontruimd. Tegelijkertijd hebben Israël en Palestijnen in de Gazastrook raketaanvallen op elkaar uitgevoerd.

Eerder op de dag had de Palestijnse Hamas-beweging een ultimatum gesteld aan Israël. Als het land niet de veiligheidstroepen en kolonisten zou verwijderen uit een Arabische wijk in Jeruzalem, zou Hamas in de aanval gaan. Inmiddels zou de beweging meerdere raketten hebben afgeschoten. Eén daarvan is door luchtafweergeschut onderschept. Israël zou zelf inmiddels ook een raketaanval op het noorden van Gaza hebben uitgevoerd, waarbij een onbekend aantal gewonden is gevallen.

In delen van Jeruzalem vinden botsingen plaats tussen betogers en de politie. Palestijnen gooien met stenen, terwijl de politie flitsgranaten, traangas en rubberen kogels gebruikt. Inmiddels zouden al 305 mensen gewond zijn geraakt, van wie zeven in levensgevaar zijn. De politie meldt 21 gewonde agenten.

Onrust

Het is sinds vrijdag onrustig in de Israëlische hoofdstad. Dit komt onder meer door de geplande uitzetting van zeker zestig Palestijnse gezinnen in Oost-Jeruzalem. Die moeten plaatsmaken voor Joodse kolonisten. Het hooggerechtshof moet zich daar nog over uitspreken. Een rechtszaak hierover zou maandag plaatsvinden, maar die is uitgesteld.

Israël viert maandag ook Jeruzalemdag, een jaarlijkse feestdag waarop wordt stilgestaan bij de verovering van Oost-Jeruzalem in 1967. De autoriteiten hadden om verdere onrust te voorkomen al besloten dat Joodse groepen niet naar de omgeving van de al-Aqsa-moskee mochten komen.