Klasbak Tadic overtreft alle verwachtingen

AMSTERDAM (ANP) - Als Ajax na een ruime voorsprong op Vitesse (3-0) nog even in de problemen dreigt te komen, klapt Dusan Tadic in zijn handen en schreeuwt hij zijn ploeggenoten bij de les. ,,Want dat mag nooit gebeuren", stelde de aanvaller na de uiteindelijke zege (4-2). ,,Hier moeten we van leren in de finales die we nog spelen."

Geen speler van Ajax is zo met zijn team bezig als de dertigjarige Serviër. Tadic viert zijn doelpunten, en dat zijn er nog al wat, met zo veel mogelijk ploeggenoten in zijn buurt. Hij predikt positiviteit, een beetje zoals Dirk Kuijt in het kampioensjaar met Feyenoord. ,,Winnen, doe je met zijn allen", verklaart hij. ,,Scoren is leuk en we hebben ook mijn doelpunten nodig. Maar ik ruil ze liever allemaal in voor een grote prijs. Want daar gaat het om."

Nog maximaal zes wedstrijden speelt Ajax dit seizoen. Twee in de competitie, een finale van de KNVB-beker, twee duels in de halve eindstrijd van de Champions League en mogelijk nog een finale van de koningsklasse van het clubvoetbal. Die duels bepalen of de club uit Amsterdam het seizoen subliem, geslaagd of met lege handen afsluit.

Transfermarkt

Hoe het afloopt voor Ajax, directeur voetbalzaken Marc Overmars heeft afgelopen zomer op de transfermarkt met zijn 11 miljoen euro voor Tadic een bonusaanbieding gescoord. Met 24 doelpunten en twaalf assists mag hij zich meest waardevolle voetballer van de eredivisie noemen. In het hele vorige seizoen van de eredivisie was Alireza Jahanbakhsh van AZ de speler die bij de meeste goals betrokken was (21 goals en 12 assists). In de groepsfase van de Champions League scoorden vooralsnog alleen Lionel Messi (10 doelpunten) en Robert Lewandowski (8 doelpunten) vaker dan Tadic (6 doelpunten).

,,Een echte klasbak", antwoordde trainer Erik ten Hag op de vraag om Tadic kort te omschrijven. ,,Hij doet precies waarvoor we hem hebben gehaald. Hij scoort en bereidt veel doelpunten voor." Matthijs de Ligt prijst zich gelukkig met de Serviër in zijn ploeg. ,,Hij past denk ik ook precies in ons spel", stelde de aanvoerder. ,,Hij presteert boven verwachting en profiteert optimaal van de kwaliteiten van onze ploeg."

Tadic glimlacht als hij wordt geconfronteerd met de lofzang over hem. Hij kon Southampton afgelopen zomer ook verlaten voor een Engelse subtopper of steenrijke clubs uit China en het Midden-Oosten. Maar de international wilde eindelijk eens in de Champions League spelen en met de club van een van zijn idolen Johan Cruijff successen vieren. ,,En daar moet de komende weken echt alles en alles nog voor wijken", besloot hij.