‘Klaver bezorgt GroenLinks drie extra zetels’

DEN HAAG (ANP) - Het aantreden van Jesse Klaver als fractieleider van GroenLinks levert de partij zondag in de peiling van Maurice de Hond drie extra zetels op. Klaver volgde dinsdag Bram van Ojik op.

De partij komt in de peiling op 13 zetels uit. GroenLinks bezet nu vier zetels in de Tweede Kamer. De zetels worden weggehaald bij de PvdA, SP en Partij voor de Dieren. Vooral onder vrouwen en jonge kiezers is de partij van Klaver populair. Klaver is met 29 jaar de jongste fractievoorzitter ooit.

De PvdA lijkt op dit moment de meeste last te krijgen van een sterk GroenLinks, aldus De Hond. Van de kiezers die in 2012 op de PvdA stemden, gaf vorige week nog 7 procent aan GroenLinks te stemmen. Dat percentage is gestegen naar 13 procent. En 44 procent van de PvdA-kiezers wil GroenLinks nu een kans geven, terwijl dat vorige week nog 33 procent was.

De hoogste score die GroenLinks ooit bij de verkiezingen voor de Tweede Kamer heeft gehaald was 11 zetels in 1998. Toen was Paul Rosenmöller de lijsttrekker.

6 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Ottogaai

  Krom links haalt stemmen bij elkaar weg. Lol. Ze zoeken het maar lekker uit.

  Beantwoord
  • witje

   en nog steeds blind voor de hond.

   Beantwoord (in antwoord op Ottogaai)
   • Ottogaai

    Nee. Maar het gaat niet om mij maar om deze peiling.

    Beantwoord (in antwoord op witje)
    • witje

     onbetrouwbare peiling van de hond, die telkens er naast zit houdt jij je aan vast.
     knap hoor

     Beantwoord (in antwoord op Ottogaai)
     • Ottogaai

      Opiniepeilingen zijn belangrijk in een democratie. Ook al kloppen ze nooit, ze geven wel de trend aan. En in NL is het, tussen de verkiezingen door, de enige mogelijkheid voor de kiezers om zich te uiten.

      (in antwoord op witje)
 2. Burgermans

  Hoe meer extreem-linkse splinterpartijtjes, hoe beter.

  Beantwoord

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *