Kleine Britse energiebedrijven nemen geen klanten meer aan

LONDEN (ANP/BLOOMBERG) - Verschillende kleinere Britse energiebedrijven nemen geen nieuwe klanten meer aan vanwege de hoge prijzen voor gas en energie. Doordat de bedrijven lagere prijzen aan klanten bieden is het niet meer rendabel. Bovendien hebben de kleinere bedrijven minder grote financiële reserves om de tegenvallers op te vangen.

Eerder dinsdag was er een crisisoverleg tussen de Britse overheid en kleine energiebedrijven. Tegen het einde van de middag gaven vijf daarvan aan dat ze geen aanvragen meer in behandeling nemen. Ook eiste de Britse toezichthouder dat vijf energiebedrijfjes achterstallige heffingen aan de overheid moesten betalen en kregen drie andere een vermaning omdat ze niet genoeg onderpand hadden gegeven om de benodigde energie in te kopen.

De sterk stijgende energieprijzen dreigt voor problemen te zorgen op de Britse energiemarkt. Dit jaar ging al een aantal kleinere energiebedrijven failliet en het is mogelijk dat meer bedrijven de huidige situatie niet overleven. "Als je dacht dat je energie kon inkopen voor 50 pence en in plaats daarvan betaal je 150 pence, dan krijgen je financiën een enorme klap", legt energieconsultant Niall Trimble uit.

In het Verenigd Koninkrijk is geregeld dat andere energiebedrijven de klanten van failliete branchegenoten overnemen. De overheid stelt daarbij een maximum in voor de verhoging die dat de klanten mag opleveren. Omdat ook de grote energiebedrijven last hebben van de hoge inkoopprijzen is het voor hun ook weinig interessant om die klanten over te nemen. De overheid is bereid energiebedrijven leningen aan te bieden om de extra kosten voor het overnemen van klanten mogelijk te maken.