Klinsmann wil bij WK terug van 26 naar 23 selectiespelers

DOHA (ANP) - Als het aan Jürgen Klinsmann ligt, bestaan de selecties van de deelnemers aan het WK voetbal over vier jaar weer uit 23 in plaats van 26 selectiespelers. Dat zei de oud-spits van Duitsland, die tegenwoordig lid is van de technische stuurgroep van de FIFA, in Doha.

"Ik ben er geen fan van. Het heeft geen zin als je ineens 26 spelers tot je beschikking hebt. Ze kunnen niet allemaal spelen en je moet een grote groep tevreden houden", aldus Klinsmann, die samen met hoofd voetbalontwikkeling van de FIFA Arsène Wenger in de hoofdstad van Qatar terugkeek op de prestaties en cijfers uit de groepsfase.

Oranje gebruikte in de groepsfase achttien van de 26 spelers.

48 deelnemers

Wenger zei dat er naar alle waarschijnlijkheid wordt vastgehouden aan vijf wisselspelers in plaats van drie. Die regel werd tijdens de coronapandemie tijdelijk ingevoerd, maar is daarna voor vast opgenomen in de reglementen.

De oud-coach van Arsenal ziet de uitbreiding op het WK van 32 naar 48 deelnemers nog altijd zitten. "We moeten nog zestien goede teams vinden", zei hij daarover. "Maar dan is nog steeds maar 22 procent van de wereld vertegenwoordigd. Door de uitbreiding naar 48 landen zullen er meer prikkels komen om het voetbal binnen een land te ontwikkelen. Het komt het voetbal over de hele wereld ten goede."

Over het format van 48 landen bij het WK in 2026 is nog geen duidelijkheid. Wenger: "We hebben nog niet besloten of we in twaalf poules van vier teams gaan spelen of in zestien poules van drie. We zouden ook nog twee voorrondes met 24 teams kunnen organiseren, maar dat is niet aan mij om te beslissen."