Knor in bijna dubbel zoveel bioscoopzalen te zien na Gouden Kalf

De Nederlandse animatiefilm Knor is vanaf donderdag weer in 58 bioscoopzalen te zien. Dat is bijna een verdubbeling vergeleken met de week daarvoor. Het animo voor de familiefilm is enorm toegenomen nadat Knor afgelopen vrijdag werd bekroond met drie Gouden Kalveren, waaronder die voor beste Nederlandse bioscooptitel van het jaar.

Volgens distributeur Gusto is het aantal bezoekers het afgelopen weekend gestegen met 250 procent, vergeleken met het weekend daarvoor. Daarmee is Knor een van de weinige stijgers in de lijst met bioscoopbezoeken.

De animatiefilm is gebaseerd op het boek De Wraak van Knor van schrijver Tosca Menten. De film vertelt over het meisje Babs, dat voor haar negende verjaardag van haar opa uit Amerika het varkentje Knor cadeau krijgt. Haar ouders zijn daar niet zo blij mee, maar Babs mag het diertje houden op voorwaarde dat Knor een puppycursus volgt. Dan blijkt opa echter andere plannen te hebben met Knor.

De belangrijkste rollen in de film zijn ingesproken door Jelka van Houten, Kees Prins, Henry van Loon en Alex Klaasen. Knor is geen live-actionfilm, maar een stop-motionanimatie. Dit betekent dat een regisseur zijn beelden krijgt door poppen van klei of plastic shot voor shot te fotograferen terwijl de pop in elk shot een net iets andere houding heeft. Door deze beelden achter elkaar af te spelen, lijkt het alsof de poppen bewegen. Knor wordt namens Nederland ingezonden als kandidaat voor de Oscar voor beste lange animatiefilm.