KNVB: amateurvoetbal levert jaarlijks ruim 5 miljard euro op

DEN HAAG (ANP) - Het amateurvoetbal levert jaarlijks 5,23 miljard euro op voor de Nederlandse samenleving, meldt de KNVB maandag in een presentatie. De bond voerde een onderzoek uit in samenwerking met UEFA, onderzoeksbureau Substance en negen Europese universiteiten. Voor het onderzoek is gekeken naar recente jaarcijfers, maar ook zijn 10.000 Europeanen bevraagd in panels, meldt een persvoorlichter van de KNVB.

Amateurvoetbal levert met 5,23 miljard een stuk meer op dan betaald voetbal, dat volgens een eerder onderzoek van de KNVB jaarlijks 2,03 miljard euro opbrengt. Volgens de KNVB biedt amateurvoetbal sociale en economische voordelen. Ook draagt het bij aan de gezondheid, waardoor ook geld wordt bespaard.

Op sociaal vlak levert amateurvoetbal 1,42 miljard euro op. Zo gaan minder kinderen de criminaliteit in, legt een onderzoeker van Substance tijdens de presentatie uit. Verder draagt amateurvoetbal volgens de bond 1,27 miljard euro bij aan de economie. "Mensen geven meer geld uit aan reizen, kopen voetbalspullen en steken geld in voetbalclubs", legt de onderzoeker van Substance uit. Daarbij levert amateurvoetbal meer opleidingen en banen op, zegt een persvoorlichter van de KNVB, doordat mensen bijvoorbeeld een opleiding volgen tot trainer. Tot slot wordt 2,54 miljard euro bespaard op het gebied van gezondheid. Zo heeft amateurvoetbal een positieve invloed op onder meer hart- en vaatziekten, diabetes en mentale gezondheid, stelt de KNVB. Wel kosten blessures de overheid jaarlijks zo’n 17,8 miljoen euro.

Tijdens de presentatie wordt benadrukt dat Nederland uniek is in zijn verenigingsstructuur. Zo zegt Richard Kaper, manager sportparticipatie bij sportorganisatie NOC*NSF: "In Nederland wordt veel werk door vrijwilligers gedaan. Sommige vrijwilligers doen dit naast hun werk, maar veel anderen zijn met pensioen of zijn werkloos. Het werk als vrijwilliger geeft mensen betekenis en gaat zo ook eenzaamheid tegen."