KNVB bezorgd over toename ongeregeldheden in betaald voetbal

ZEIST (ANP) - De KNVB is bezorgd over de toename van ongeregeldheden in het betaald voetbal. Dat zegt directeur betaald voetbal Marianne van Leeuwen van de organisatie, samen met Jan de Jong van de Eredivisie CV en Marc Boele van de Keuken Kampioen Divisie. "Het veelvuldig stilleggen van wedstrijden en het uitdelen van straffen maken het voetbal er niet leuker op."

De incidenten staan mogelijk niet helemaal op zichzelf. "Ook buiten Nederland lijken de ongeregeldheden toe te nemen nu na de coronacrisis weer volop supporters het stadion in mogen", aldus de drie, daarmee met name verwijzend naar incidenten in Frankrijk. "We zijn erg blij dat we in het betaald voetbal vanaf komend weekend weer 100 procent van de stadioncapaciteit mogen gebruiken, maar het zal duidelijk zijn dat we dit wangedrag in de stadions graag direct zien verdwijnen. We roepen alle supporters dan ook op hun club op een positieve manier te ondersteunen."

Meerdere wedstrijden in de Eredivisie werden in de afgelopen periode stilgelegd, omdat er bier of voorwerpen op het veld werden gegooid. Ook kwamen fans het veld op, zoals woensdag nog bij een thuiswedstrijd van FC Groningen. "Dat keuren wij ten zeerste af en hiermee worden duidelijke regels overtreden. Dit soort zaken zorgt voor vervelende en onveilige situaties op de tribunes en op het veld", aldus Van Leeuwen, De Jong en Boele.

De organisaties noemen het gedrag "volstrekt onacceptabel." Clubs en KNVB doen er alles aan om daders van dergelijke ongeregeldheden op te sporen. Zij kunnen een boete en een jarenlang landelijk stadionverbod tegemoetzien.