KNVB blij met volle stadions: hier hebben we lang op gewacht

ZEIST (ANP) - De KNVB is uiterst blij met het naderende besluit van het kabinet per 30 juni weer toe te staan dat de stadions vol zitten met publiek. "Dit is het nieuws waar we lang op hebben gewacht", stelt de voetbalbond, mede namens de partners Eredivisie CV en Keuken Kampioen Divisie.

"Het is een heel moeilijk jaar geweest voor het voetbal", aldus de verantwoordelijken voor de competities over de lange periode zonder toeschouwers. "Sinds de corona-uitbraak hebben we veelvuldig en intensief contact gehad met Den Haag. Er is geïnvesteerd om de stadions coronaproof te maken. We hebben meegewerkt aan pilots en Fieldlab Evenementen met beperkt publiek. Supporters en sponsors hebben zich flexibel en loyaal opgesteld."

De KNVB zegt verder: "Uiteraard zijn we heel blij met de positieve ontwikkelingen van de coronapandemie en de (her)openingsstrategie van de overheid. Nu hebben we ook groen licht voor de volgende stap: we gaan terug naar de maximale beleving van het voetbal. Volle bak, met thuis- en uitsupporters. Wij kijken nu nog meer uit naar het nieuwe seizoen."

Fieldlab

Het besluit van het kabinet is volgens de KNVB genomen op basis van de onderzoeksresultaten van Fieldlab Evenementen. "Volgens deze conclusies is er onder voorwaarden een 100 procent bezetting van de beschikbare capaciteit bij evenementen mogelijk in het risiconiveau Zorgelijk, stap 4 in het openingsplan. Toegang tot de stadions is veilig en verantwoord op basis van toegangstests en vaccinaties."

De coronamaatregelen die dan gelden, maken de terugkeer van de uitsupporters ook mogelijk, aldus de KNVB.

Het seizoen 2021-2022 start begin augustus. PSV (voorronde Champions League) en Feyenoord (voorronde Conference League) komen in juli al in actie. De Keuken Kampioen Divisie begint op vrijdag 6 augustus. In dat weekeinde wordt ook de wedstrijd om de Johan Cruijff Schaal tussen Ajax en PSV gespeeld. De Eredivisie start een week later.