KNVB: geen eredivisieduels op zondagavond

ZEIST (ANP) - De KNVB is noodgedwongen teruggekomen op het besluit met ingang van het komende seizoen wekelijks een eredivisieduel op zondagavond (20.00 uur) te laten spelen. Het voorstel stuitte op te veel weerstand van de lokale autoriteiten en supporters.

In beginsel zou elke club één keer op dat tijdstip voetballen. Daarnaast zou er door clubs op dat moment kunnen worden gespeeld, die donderdagavond een verre uitwedstrijd in de Europa League hadden.

Toch is het niet uitgesloten dat er af en toe op zondagavond wordt afgetrapt. Manager competitiezaken Jan Bluyssen: "Indien op sportieve gronden gewenst, zullen we per keer kijken of er wel een wedstrijd op zondagavond om 20.00 uur kan worden ingepland."

Europese toernooien

De KNVB gaat door met het verschuiven van wedstrijden als dat van belang is voor clubs die verder komen in de Europese toernooien. Dat gebeurde afgelopen seizoen al enkele keren vanwege de successen van Ajax in de Champions League. De maatregel geldt ook voor clubs die ver komen in de KNVB-beker.

Clubs die zich plaatsen voor de groepsfase van een Europees toernooi stromen pas in de tweede ronde in in het nationale bekerevenement.

Promotie-/degradatieregeling

De nieuwe promotie-/degradatieregeling gaat eveneens door. Twee clubs degraderen rechtstreeks uit de eredivisie en twee clubs promoveren rechtstreeks uit de Keuken Kampioen Divisie. "Waar de afgelopen jaren acht clubs uit de eerste divisie aan de play-offs voor promotie en degradatie deelnamen, worden dat er komend seizoen zes", aldus Bluyssen. Uit de eredivisie krijgt alleen de nummer 16 de kans om zich via de play-offs te handhaven.

Net als vorig seizoen is de eerste topwedstrijd eind september. In Eindhoven spelen PSV en Ajax zondag 22 september tegen elkaar. Afgelopen seizoen was die wedstrijd precies hetzelfde weekend (zondag 23 september). Ajax en Feyenoord treffen elkaar zondag 27 oktober in de Johan Cruijff ArenA voor het eerst. Feyenoord tegen PSV is ingepland voor zondag 15 december.

Het seizoen begint zaterdag 27 juli (18.00 uur) met de strijd om de Johan Cruijff Schaal tussen Ajax en PSV.