KNVB: PEC Zwolle – Willem II gaat vooralsnog gewoon door

ZWOLLE (ANP) - De Eredivisiewedstrijd PEC Zwolle - Willem II gaat vrijdagavond vooralsnog gewoon door. De Zwolse Eredivisieclub had om uitstel gevraagd wegens het flinke aantal coronabesmettingen in de selectie. Volgens de KNVB beschikt PEC momenteel nog over minimaal dertien spelers, inclusief een keeper. Dat is de ondergrens waarbij een door corona getroffen club een wedstrijd in het betaald voetbal moet spelen.

"Het duel gaat in principe gewoon door", zegt een woordvoerder van de KNVB. "PEC voldoet nu niet aan de richtlijnen om een wedstrijd te kunnen verplaatsen. Dat heeft de bondsarts beoordeeld waarna wij PEC hebben laten weten dat wat ons betreft die wedstrijd gewoon moet doorgaan. Dat is op dit moment de situatie. Stel nu dat er bij PEC op vrijdag ineens weer vijf coronagevallen zijn bijgekomen, dan kan de zaak natuurlijk weer anders worden."

Hoeveel spelers bij PEC Zwolle momenteel met corona zijn besmet, kon de KNVB-functionaris niet zeggen. "Dat weet ik niet en dat is bovendien privacygevoelige informatie."

Besmettingen

Het duel tussen PEC Zwolle en Willem II is de eerste wedstrijd van de tweede seizoenshelft van de Eredivisie, die enkele weken stillag. PEC staat laatste in de Eredivisie, Willem II is de nummer 14.

Veel clubs in het betaald voetbal hebben momenteel te maken met besmettingen. Mede om die reden zag een aantal clubs onlangs af van een trainingskamp in het buitenland, zoals Feyenoord en PSV. Enkele clubs - onder meer Ajax en Vitesse - vertrokken wel naar het buitenland, maar keerden vroegtijdig terug.

De KNVB openbaarde eerder deze week de richtlijnen voor het uitstellen van duels in het geval van een groot aantal coronabesmettingen bij een club. Volgens de voetbalbond zijn er twee redenen om een wedstrijd uit te stellen: als clubs niet over dertien spelers, waarvan één keeper, beschikken óf bij 'een medische ongecontroleerde uitbraak'. In het tweede geval worden in zeer korte tijd steeds meer spelers positief getest. Het bestuur betaald voetbal van de KNVB bepaalt of uitstel van een wedstrijd wordt verleend.