KNVB pleit voor centrale instantie voor controle stadions

ZEIST (ANP) - De KNVB is er voorstander van dat één centrale instantie verantwoordelijk is voor de controle van de constructieve veiligheid van stadions. De voetbalbond meldt dit in een reactie op het instorten van een tribunedeel tijdens de derby tussen NEC en Vitesse. Daarbij vielen wonderwel geen gewonden. De bond stelt zelf niet verantwoordelijk te zijn voor mogelijke onvolkomenheden in de constructie. "Wij zijn geen ingenieurs. De verantwoordelijkheid ligt bij de clubs en de eigenaren van het stadion, in dit geval de gemeente Nijmegen", aldus een woordvoerder.

"Om voor een licentie in aanmerking te komen moet elke betaaldvoetbalorganisatie aan een heleboel verschillende eisen voldoen. Sinds het ingestorte dak bij AZ is daarin wel iets veranderd. Clubdirecteuren en de eigenaren van het stadion moeten jaarlijks schriftelijk bevestigen dat de constructie van het stadion veilig is. Dat is bij NEC begin van dit jaar nog gebeurd", aldus de woordvoerder, die aangaf dat de KNVB deel uitmaakt van de stuurgroep Voetbal en Veiligheid en daarin al langer pleit voor één bureau dat de controle van alle voetbalstadions in Nederland uitvoert. "Dan heb je expertise verzameld."

De KNVB kijkt wel mee of er bijvoorbeeld over twee weken weer gevoetbald kan worden in De Goffert. Dan speelt NEC thuis tegen FC Groningen. "Wij beraden ons als de gemeente met een oordeel over de veiligheid komt, want dat is niet aan ons. We zijn er uiteraard wel bij betrokken, als hoeder van het voetbal."