KNVB wil niet onnodig provoceren in Qatar

DOHA (ANP) - De leiding van de KNVB draagt dinsdag tijdens de laatste groepswedstrijd van het Nederlands elftal op het WK tegen Qatar geen OneLove-band maar een OneLove-speldje. Dat vertelden directeur betaald voetbal Marianne van Leeuwen en secretaris-generaal Gijs de Jong zondag tijdens een bijeenkomst met een deel van de aanwezige media in Doha.

Nancy Faeser, de Duitse minister van Binnenlandse Zaken, en Hadja Lahbib, de Belgische minister van Buitenlandse Zaken, zaten afgelopen week tijdens duels van hun nationale ploeg wel met een OneLove-band naast FIFA-voorzitter Gianni Infantino op het ereterras. Maar de verwachting is dat ook de emir van Qatar naar het duel met Oranje komt.

"Dan lijkt me zo'n speldje toch iets sjieker dan zo'n band", zegt Van Leeuwen. "We willen met onze OneLove-campagne een boodschap uitdragen van voor inclusie en tegen discriminatie. Daar gaan we ook zeker mee verder, maar ons doel is niet om onnodig te provoceren. Daar schiet je niets mee op, dat werkt misschien wel contraproductief."

Sportminister Conny Helder is ook aanwezig bij het duel met Qatar. Ze liet vorige week via haar woordvoerder weten dat ze overweegt een OneLove-band te dragen tijdens de derde groepswedstrijd van het Nederlands elftal in Qatar. "Maar dat is natuurlijk aan haar of het kabinet", zei secretaris-generaal De Jong van de KNVB. "Daar gaan wij niet over."