Koeman steunt Van Basten in zijn klacht over vele spelbederf

ZEIST (ANP) - Bondscoach Ronald Koeman snapt waarom Marco van Basten de FIFA in een brief heeft opgeroepen om iets aan het vele spelbederf te doen. De oud-aanvaller suggereerde onder meer dat alleen de aanvoerder zich nog met klachten bij de scheidsrechter mag melden en dat andere spelers direct geel moeten krijgen als ze verhaal halen bij de arbitrage. Ook hoopt Van Basten dat de wereldvoetbalbond over zuivere speeltijd gaat nadenken om zo het vele tijdrekken te voorkomen.

"Ik heb me laatst ook gestoord aan de bekerfinale", doelde Koeman op de eindstrijd tussen PSV en Ajax die werd ontsierd door spelbederf. "Constant al dat gezeur en bezig zijn met elkaar. Ik hou daar niet van. Er werd vooral in de eerste helft nauwelijks gevoetbald."

"Als Marco zegt dat we het over moeten laten aan de aanvoerder, laat dat dan maar gebeuren", zei Koeman. "Ik zie die problemen normaal gesproken veel meer in Italië en Spanje. En in Engeland weer bijna niet. Maar tijdens de bekerfinale dacht ik: waar zit ik naar te kijken? In mijn tijd als voetballer werd er ook wel gezeurd. Misschien nog wel meer. Maar er kon ook meer, omdat er geen VAR was. Ik wil in ieder geval niet dat zes spelers van mijn team de beslissing van een scheidsrechter aanvechten. Daar heb ik ook met ze over gesproken. Ze moeten zich gewoon concentreren op wat ze moeten doen."