Koersdreun AEX door crash olieprijs en virusvrees

AMSTERDAM (ANP) - De Europese beurzen kleurden maandag opnieuw donkerrood na de zware verliezen op vrijdag. De vrees voor een economische recessie door de negatieve impact van het coronavirus en een prijzenoorlog in de oliesector zorgden voor grote onrust op de financiële markten. Beleggers dumpten massaal hun aandelen en zochten dekking in veiligere havens zoals staatsobligaties.

De AEX-index op Beursplein 5 noteerde rond het middaguur 6,5 procent lager op 496,99 punten. De hoofdindex kelderde eerder op de ochtend 7,7 procent en is voor het eerst sinds 17 januari 2019 onder de 500 puntengrens gedoken. De MidKap zakte 6,8 procent tot 752,96 punten. Frankfurt, Londen en Parijs raakten tot 6,3 procent kwijt.

De beurs in Milaan kelderde 9,5 procent onder aanvoering van de Italiaanse banken. De Italiaanse regering gaat de uitgaven verder verhogen om de economische impact van de virusuitbraak te compenseren. Premier Giuseppe Conte sprak van een "massale shocktherapie". De Franse minister van Financiën Bruno Le Maire riep Europa op met een stevig pakket stimuleringsmaatregelen te komen om de impact van het coronavirus het hoofd te bieden.

Historische val

Alle ogen waren gericht op de oliemarkt, waar de olieprijzen een historische val lieten zien. Het belangrijke olieland Saudi-Arabië besloot flink meer te gaan produceren en de prijzen omlaag te gooien nadat het oliekartel OPEC en Rusland niet tot een akkoord wisten te komen over het beperken van de olieproductie. Een vat Amerikaanse olie kostte ruim 22 procent minder op 32,10 dollar en Brent werd 21,4 procent goedkoper op 35,58 dollar.

De Europese oliebedrijven hadden zwaar te lijden onder de crash van de olieprijzen. In Amsterdam zag olie- en gasconcern Shell bijna 14 procent aan beurswaarde verdampen. In Londen raakte concurrent BP 19 procent kwijt en het Franse Total zakte 12 procent in Parijs. Tankopslagbedrijf Vopak profiteerde daarentegen van de lage olieprijs en was de enige stijger in de AEX met een winst van 5 procent. Bij de huidige lage olieprijs kan het interessant zijn om olie op te slaan en pas weer te verkopen als de prijzen stijgen.

De euro was 1,1409 dollar waard tegen 1,1308 dollar op vrijdag.