Koning heeft begrip zorgen Ierland om brexit

DUBLIN (ANP) - Koning Willem-Alexander heeft woensdag begrip getoond voor de zorgen die Ierland heeft om brexit. Hij deed dat in een toespraak bij het staatsbanket dat de Ierse president Michael Higgins ter gelegenheid van het Nederlandse staatsbezoek aan Ierland aanbood.

,,Sterker dan ooit zijn wij op elkaar aangewezen, nu ons beider buurland heeft besloten de Europese Unie te verlaten. Voor Ierland en Nederland is dit een feit dat wij betreuren en respecteren. De keuze van de Britten noodzaakt ons echter wel om samen datgene veilig te stellen wat ons dierbaar is", zei Willem-Alexander.

Hij verwees naar het Goede Vrijdagakkoord uit 1998, dat in Noord-Ierland een einde maakte aan decennia van geweld. ,,De spoken uit het verleden mogen niet terugkeren. Niemand wil terug naar de Troubles; niemand wil hekken aan de grens", zei hij verwijzend naar een harde grens die er mogelijk komt tussen het Britse Noord-Ierland en Ierland als er geen brexitdeal komt.

,,Nederland begrijpt zeer goed hoe ingrijpend brexit is voor Ierland en voor alle mensen op dit eiland. Burgers, ondernemers en boeren hebben behoefte aan zekerheid! Weet dat Nederland aan uw zijde staat en met u en alle partners in Europa zal blijven werken aan oplossingen die de Ierse én Europese belangen veiligstellen!", aldus de koning.