Koning spreekt met burgemeesters over rellen

DEN HAAG (ANP) - Koning Willem-Alexander heeft woensdagmiddag een videogesprek gehad met vijf burgemeesters naar aanleiding van de rellen in diverse steden. De koning sprak daarover met Cees van den Bos (Urk), Peter Snijders (Zwolle), Jos Wienen (Haarlem), Hans Verheijen (Sittard-Geleen) en Hubert Bruls (Nijmegen). Bruls is tevens voorzitter van het Veiligheidsberaad, dat wordt gevormd door 25 burgemeesters die voorzitter zijn van een veiligheidsregio.

De burgemeesters vertelden Willem-Alexander over de ongeregeldheden waar hun gemeenten sinds de invoering van de avondklok afgelopen zaterdag mee te maken hebben. Zo werd in Urk een coronantestcentrum in brand gestoken en in Haarlem werd de politie bekogeld met stenen. De politie in Zwolle en Geleen pakte jongeren op die met vuurwerk gooiden.

De koning sprak tijdens het gesprek zijn waardering uit voor het werk van de politie, hulpverleners en alle andere betrokkenen die zich de afgelopen avonden hebben ingezet.

Hulpverleners

Op Instagram bedankten Willem-Alexander en koningin Máxima woensdagochtend ook al de hulpverleners voor hun inzet tijdens de rellen. "Onder moeilijke omstandigheden doet u fantastisch werk! Wij voelen mee met alle ondernemers en anderen die getroffen zijn door geweld. En wij zijn onder de indruk van alle hartverwarmende acties van mensen om elkaar te helpen. Samen komen wij hier doorheen!", schreef het koningspaar.

Sinds de invoering van de avondklok is het onrustig in verschillende steden. Zo werden er onder meer winkels geplunderd, auto's in brand gestoken en bushokjes vernield. De politie heeft enkele honderden mensen gearresteerd en op diverse plekken werd ook de ME ingezet. Snelrechters in Den Haag, Middelburg en Breda legden woensdag cel- en taakstraffen op aan mensen die wegens betrokkenheid bij de avondklokrellen zijn opgepakt.