‘Koningsdagfeest’ Breda onderdeel nieuwe testevents Fieldlab

Er wordt eind deze maand toch een feest gehouden in het kader van Koningsdag. Fieldlab Evenementen maakte dinsdag bekend dat het op 24 april het 538 Oranjefeest op het Chasséveld in Breda gaat organiseren. Bij deze vroege viering van de verjaardag van koning Willem-Alexander worden 10.000 bezoekers verwacht.

Koningsdag zelf is op 27 april, maar omdat er dan geen grote evenementen toegestaan zijn, wordt het 538 Oranjefeest het weekend daarvoor al gehouden.

Fieldlab Evenementen heeft van het kabinet toestemming gekregen om grotere test-events met meer bezoekers te gaan houden. Met de onderzoeken wordt getest onder welke voorwaarden evenementen in verschillende sectoren veilig kunnen worden georganiseerd zonder dat er 1,5 meter afstand van elkaar gehouden moet worden.

"We zijn heel blij dat we een nieuwe reeks onderzoeken mogen aankondigen", laat Marcel Elbertse van het onderzoeksprogramma weten. "Het is mooi dat we deze opschalingstesten kunnen doen, waar we eerder opgedane kennis met hogere bezoekersaantallen kunnen toetsen."

Test-evenementen

Voorafgaand aan de nieuwe proefevenementen moeten alle bezoekers, medewerkers en andere betrokkenen een sneltest ondergaan. De test mag maximaal 24 uur voor het einde van het event gedaan zijn. Vijf dagen na het evenement volgt een tweede sneltest.

De nieuwe tests beginnen op donderdag 15 april met de 3FM Awards die vanuit TivoliVredenburg in Utrecht worden uitgereikt. Bij dit evenement worden 1500 bezoekers verwacht. Hierna volgen tests in onder meer De Efteling en tijdens een concert van Racoon in Den Bosch en het Eurovisie Songfestival in Rotterdam.