Koolhoven gaat bij Gouden Kalveren stemmen op Lakemeier

Regisseur Martin Koolhoven is erg bij met de nieuwe historische film De Oost van zijn collega Jim Taihuttu. Dat vertelt hij op Twitter. Hij hoopt zelfs dat hoofdrolspeler Martijn Lakemeier zijn tweede Gouden Kalf gaat winnen voor de hoofdrol.

"Blij om te lezen dat De Oost goed wordt ontvangen en die rare pogingen om de film te framen als historisch incorrecte propaganda mislukt zijn", constateert de uitgesproken regisseur. "Ga dat zien: Martijn Lakemeier is fantastisch. Mijn GoudenKalf-stem heeft ie." Eerder won de jonge acteur een Kalf voor zijn rol in Oorlogswinter, van Koolhoven.

De regisseur is niet de eerste deskundige die zijn lof voor de film uitspreekt. Historicus Hans Goedkoop stelde woensdag ook diep onder de indruk van De Oost te zijn. "Het is een verbluffende en verrassend goede film", stelde Goedkoop in Met het Oog op Morgen. "De film is met heel veel kennis en toewijding en verbeelding gemaakt. Het was en vergeefse, bloedige, vuile oorlog waarin Nederland een hele vuile rol heeft gespeeld."

Politionele acties

De Oost is de eerste Nederlandse film over de politionele acties van Nederland in Indonesië na de Tweede Wereldoorlog. Nederlandse soldaten onderdrukten met harde hand de vrijheidsstrijd van de Indonesische bevolking. Hierbij vielen naar schatting 200.000 doden. De film volgt een jonge soldaat (Martijn Lakemeier) die mede door de wandaden van kapitein Westerling (Marwan Kenzari) begint te twijfelen over het nut en de noodzaak van de strijd.

De Oost zou eerst in de Nederlandse bioscopen te zien zijn, maar deze zijn al vijf maanden gesloten door de coronalockdown. Daarom is de film nu vanaf donderdag te zien op Amazon Prime Video.