Kopmannen Jumbo-Visma in Giro moeten ‘switch maken’ en ‘resetten’

MONTESILVANO (ANP) - Het klassement is "redelijk om zeep", maar van een verslagen gezelschap is bij wielerploeg Jumbo-Visma op de rustdag van de Ronde van Italië geen sprake. "De sfeer is goed, maar natuurlijk speelt het sportieve aspect een rol", zegt ploegleider Addy Engels, een dag nadat de kopmannen ook op de Blockhaus niet konden volgen. "Maar vergeet niet dat we ook een schitterende etappezege op zak hebben."

Bij het Nederlandse topteam waren vooraf al twijfels rond de klassementsambities van Tom Dumoulin, de Noor Tobias Foss en Sam Oomen, de kort voor de Giro aangewezen derde kopman. De eerste twee hadden een verre van goed voorjaar. Oomen werd daarom als derde troef naar voren geschoven, maar maakte na afloop van de vijfde etappe een ongelukkige val.

Het afhaken van Dumoulin, vorige week dinsdag op vulkaan Etna, was het pijnlijkst. Daar bleek dat een nieuwe topprestatie, na eerdere winst (2017) en een tweede plaats (2018) in de Giro, er niet in zit. "In de tijdrit in Boedapest had Tom al niet het gevoel dat het top ging. Maar dat het op de Etna al misging, hadden we niet verwacht."

Ritzege

Foss en Oomen hielden daar de schade nog beperkt. En drie dagen later volgde de ritzege van Koen Bouwman, die zich volgens Engels nog vaker gaat laten zien. "Koen ziet er lief uit, maar het is wel een killer. Hij verloor op de Blockhaus tijd, maar daardoor krijgt hij wellicht meer ruimte. En de bergtrui kan ook nog een doel op zich zijn."

Maar het klassement, daarover maakt bij Jumbo-Visma zich sinds zondag niemand meer illusies. "Dat is redelijk om zeep, ja", beaamt Engels. "En dat valt tegen. Al bleek in de rit die Koen won dat Tom nog steeds een goed niveau heeft."

Switch gemaakt

Maar op de Blockhaus, een klim waar hij in 2017 de basis legde voor zijn latere eindzege, moest Dumoulin de klimmers zondag meteen weer laten lopen. Engels: "Het hield niet over. Op zich is het nu beter dat hij wat meer tijd verliest om ruimte te krijgen. Maar als hij met de besten mee had gekund, zou dat voor zijn hoofd wel goed zijn geweest."

Dumoulin heeft de switch gemaakt, zegt Engels. "Hij verbetert ook." Foss, die zondag een streep door zijn klassement kon maken, heeft tijd nodig. "Die moeten we eerst even resetten. " En Oomen heeft nog last van zijn val. "Hij draait niet 100 procent soepel, maar is ook op Blockhaus blijven knokken. Hij is nu in principe onze beste man bergop."