Kopstuk rechtse Duitse oppositiepartij AfD verlaat partij

BERLIJN (ANP) - Een van de voorzitters van de uiterst rechtse Duitse oppositiepartij AfD, Jörg Meuthen, is opgestapt. Hij was de topkandidaat van zijn partij bij de Europese verkiezingen van 2019. Volgens eigen zeggen probeerde hij de AfD naar het midden te bewegen. Hij spreekt nu over een "nederlaag" in de machtsstrijd met de extreemrechtse vleugel, die formeel is opgeheven.

De 60-jarige econoom zit sinds 2017 in het Europees Parlement en wil daar als onafhankelijk lid blijven zitten. Een commissie van dat parlement besloot donderdag met een grote meerderheid de parlementaire immuniteit (onschendbaarheid) van de AfD-baas op te heffen. Gaat ook het parlement akkoord, dan kan er een officieel onderzoek komen naar de rol van Meuthen in de zogenoemde AfD-donatieaffaire rond illegale giften tijdens verkiezingscampagnes.

Meuthen erkent dat hij in 2016 voor 90.000 euro steun kreeg van een Zwitsers reclamebureau, hoewel partijdonaties van meer dan 1000 euro uit niet-EU-landen in Duitsland verboden zijn. Maar volgens de politicus was het allemaal legaal. Het ging niet om een donatie, maar om diensten zoals het maken van flyers en posters, aldus Meuthen tegen Duitse media. En ook met de financiering van die diensten door donaties zou niets mis zijn geweest.