Kort geding ID&T is ‘laatste noodkreet’ evenementensector

Het kort geding dat festivalorganisatie ID&T Groep en ruim veertig aangesloten evenementenorganisatoren aanspannen tegen de overheid is een laatste noodkreet. Dat zegt Rosanne Janmaat, COO van de organisatie, tegen het ANP. "Er moet duidelijkheid komen voor de rest van de evenementen deze zomer, anders zijn we bang dat onze industrie afbrokkelt."

Met het kort geding willen de organisatoren zo snel mogelijk, uiterlijk voor 1 augustus duidelijkheid bij de overheid afdwingen voor evenementen zonder overnachting. Maandag werd bekend dat deze evenementen nog tot 13 augustus moeten afwachten om te horen of en onder welke omstandigheden ze nog kunnen doorgaan. Alle meerdaagse festivals met overnachting zijn in ieder geval tot 1 september afgelast.

Anderhalve week geleden gaf ID&T aan het kort geding aan te houden maar nog niet door te zetten, omdat de evenementensector om tafel ging met het kabinet. Na dat gesprek kwamen ID&T en de branche samen met de overheid "in goed overleg" overeen dat het veilig laten doorgaan van festivals met overnachting logistiek onuitvoerbaar is. "Dat besluit is pijnlijk, maar begrijpelijk. Maar dat evenementen zonder overnachting nog tot 13 augustus moeten wachten is voor ons onacceptabel."

Onwerkbaar

De branche voelt zich volgens Janmaat niet gehoord. "Na het gesprek van vorige week, was ik oprecht verbaasd toen ik maandag premier Rutte 13 augustus hoorde zeggen tijdens het persmoment." Zo een lange termijn is voor eendaagse festivals zoals Strafwerk of Dance Valley, die op 14 plaatsvinden, onwerkbaar. "Die moeten nu beginnen met opbouwen. Daarmee kun je niet wachten tot een dag van tevoren."

ID&T Groep ziet geen andere optie dan het kort geding door te zetten om een sneller besluit af te dwingen, omdat de risico’s voor de betrokkenen te groot zijn geworden. De rechtbank is gevraagd op de kortst mogelijke termijn een zitting te plannen. De organisaties die zich bij ID&T Groep aansloten zijn onder meer die van Paaspop, Apenkooi, Zwarte Cross en Het Amsterdams Verbond.