Kostbaar werk Rembrandt keert terug naar Frans dorpje

LE MAS-D'AGENAIS (ANP/AFP) - Een Frans dorpje dat eigenaar is van een zeer kostbare Rembrandt uit het jaar 1631 heeft zijn schat weer terug. Het schilderij van de wereldberoemde schilder Rembrandt van Rijn (1606-1669), Christus aan het Kruis, is in een nieuwe beveiligde en geventileerde behuizing teruggezet in de kerk in het dorp aan de rivier de Garonne, circa 75 kilometer ten zuidoosten van Bordeaux.

Het schilderij van 100 bij 73 centimeter werd in 1804 door een dorpeling die militair was in Napoleons legers op een veiling in Duinkerken gekocht. Het was hem niet bekend dat het om een Rembrandt gaat. Hij schonk het werk een jaar later aan de parochie en honderd jaar later werd het eigendom van de gemeente door een wet over de scheiding van kerk en staat. Het werd in 1918 wel erkend als historisch monument, maar niemand weet nog dat om een schilderij gaat van de Nederlandse meester. Dat wordt pas in 1959 vastgesteld tijdens een opknapbeurt in het Louvre in Parijs.

De gemeente Le Mas-D'Agenais plaatste het schilderij decennialang in een soort houten kast en uiteindelijk in een totaal onbeveiligde vitrine. Toen die zes jaar geleden ook nog kapot ging werd het schilderij naar de kathedraal van Bordeaux overgebracht. Maar aan die 'verbanning' is een einde gekomen door de installatie van alarmsystemen, camera's en temperatuurregelaars. De Rembrandt is discreet in een huurbestelbus en onder bewaking van gendarmes in onopvallende auto's naar het kerkje in het dorp teruggereden.

Dat kan zich tot de rijkste dorpen van Frankrijk rekenen. Vorig jaar suggereerde een veilinghuis dat Christus aan het Kruis zeker 90 miljoen euro waard kon zijn. Afgaande op de jaarlijkse begroting van Le Mas-d'Agenais zou de gemeente daar zeker zeventig jaar mee vooruit kunnen. Maar het dorp van circa 1400 inwoners wil dat het meesterwerk nooit meer vertrekt.