Kostuumontwerper Indiana Jones en Death on the Nile overleden

Kostuumontwerper Anthony Powell is op 85-jarige leeftijd overleden, melden de Amerikaanse vakbladen. Powell werkte bijna een halve eeuw in de filmindustrie en gold als een van de meest gezaghebbende namen in zijn vak. Hij won in zijn carrière drie Oscars.

Powell bedacht mede de 'look' van Indiana Jones, de iconische archeoloog die Harrison Ford in inmiddels vier films vertolkte. Ook maakte de ontwerper de kostuums van de demonische Cruella de Vil die actrice Glenn Close in de liveactionversie van 101 Dalmatiërs speelde.

Een andere wereldberoemde film waar Powell aan meewerkte, was de Agatha Christie-verfilming Death on the Nile uit 1978. Hiervoor ontving hij een van zijn drie Oscars.

Behalve in Hollywood oogstte Powell ook veel succes op Broadway en West End. Een van zijn grootste wapenfeiten op het toneel was de kleding die hij ontwierp voor de musical Sunset Boulevard, waarin Glenn Close de oude, afgedankte filmster Norma Desmond vertolkte. Deze productie leverde hem een van zijn twee Tony Awards op.