Kruijswijk bouwt met zelfvertrouwen aan topconditie voor de Tour

TIGNES (ANP) - Met een start van een trainingskamp in de Franse wintersportplaats Tignes krijgt de voorbereiding op de Tour de France nu concrete vormen voor Steven Kruijswijk. De nummer drie van de Ronde van Frankrijk van vorig jaar werkt samen met medekopmannen Primoz Roglic en Tom Dumoulin en de rest van de Tourploeg van Jumbo-Visma aan de topconditie voor een aanval op het geel.

"Wij zijn vanaf nu drie weken als team bij elkaar", zegt Kruijswijk die vrijdag zijn eerste gezamenlijke trainingsrit in Tignes maakte. "Ik zal met Primoz, Tom en Robert Gesink eenzelfde programma rijden met de Tour de l’Ain en het Critérium du Dauphiné en dan richting de Tour."

Volgens de 33-jarige wielrenner verschilt de voorbereiding daarmee niet zo veel van andere jaren. "Onze voorbereiding is doorgegaan, ook tijdens de coronaperiode. Toen bekend werd hoe onze kalender eruit ging zien, hebben we een tandje bij geschakeld. Dit zijn de laatste stappen met de hoogtestage zoals we anders ook gewend zijn."

Lange trainingen

Kruijswijk denkt niet dat het afgelaste voorjaar gevolgen zal hebben. "We zijn gewend om ons voor te bereiden door te trainen, alleen is die periode van onzekerheid langer doorgegaan. De meest jongens die ik ken en spreek zijn hier professioneel mee omgegaan. De wedstrijden straks zijn nuttig om als ploeg op elkaar ingespeeld te raken. Daarnaast krijg je een kleine indicatie hoe je ervoor staat."

Met de data die de ploeg verzamelt is volgens de ronderenner al heel goed in te schatten hoe je ervoor staat. "De coaches weten wat er nog moet gebeuren. De komende weken staan lange trainingen bergop op het programma. Dat wordt niet vijf, zes uur rijden met de handjes op het stuur, maar echt hard werken. We trainen op wat we kunnen verwachten in de wedstrijden. De demarrages en versnellingen bergop van straks moeten we aankunnen."

Ambitie

Voor Kruijswijk was het halen van het Tourpodium een prettige bevestiging van het vertrouwen dat hij zelf al had. "Daarom had ik de ambitie uitgesproken dat ik voor het podium wilde gaan. Ik heb waargemaakt dat dat niet uit de lucht was gegrepen. Daardoor ben ik dit jaar met zelfvertrouwen begonnen en heb ik gezegd dat ik van de Tour het hoofddoel wilde maken."

Kruijswijk deelt die ambitie met zijn teamgenoten Roglic en Dumoulin. "We hebben alle drie het geloof dat we kunnen winnen. De ploeg heeft dat vertrouwen ook en voor de ploegleiding maakt het niet uit wie er wint. Uiteindelijk gaat er een de sterkste binnen de ploeg zijn en misschien winnen als we dat kunnen. Zo staan we er ook allemaal in. Dan zullen we helpen om die trui binnen te halen."