Kuipers en Helder aan de slag met lagere werkdruk huisarts

DEN HAAG (ANP) - Zorgministers Ernst Kuipers en Conny Helder beloven niks, maar zeggen dat ze samen met de huisartsen zullen zoeken naar manieren om hun werkdruk en regeldruk te verlagen. Huisartsen en hun medewerkers demonstreerden vrijdag op het Malieveld in Den Haag tegen de hoge werkdruk die ze ervaren, onder meer omdat ze er steeds meer taken bij krijgen. Daarna ging een grote groep naar het Binnenhof, waar een delegatie kort met de bewindslieden sprak.

Huisartsen hebben onder meer veel last van de grote registratiedruk, waardoor er minder tijd voor de patiënten overblijft. Kuipers zei mee te kijken met zorgverzekeraars en gemeenten om dit probleem aan te pakken. Ook overleg met gemeenten is belangrijk, bijvoorbeeld om praktijkruimten te regelen voor huisartsen. Daar hebben de inwoners ook profijt van, benadrukte Kuipers. Dit soort maatregelen kan volgens hem op korte termijn al helpen, "niet morgen maar wel de komende maanden".

De twee ministers verontschuldigden zich dat ze niet naar het Malieveld konden komen vanwege de ministerraad. Die duurde vrijdag langer dan gebruikelijk.