Kuipers: ivf-draagmoederschap in pakket bij medische indicatie

DEN HAAG (ANP) - Vrouwen die wel eicellen hebben maar zelf geen vrucht kunnen dragen, kunnen in de toekomst een ivf-traject met een draagmoeder vergoed krijgen vanuit de basisverzekering. Zorgminister Ernst Kuipers is van plan om een advies van het Zorginstituut om het basispakket uit te breiden met het ivf-draagmoederschap, over te nemen. Hij zal dat doen zodra het wetsvoorstel Kind, draagmoederschap en afstamming van kracht is geworden, zo laat hij aan de koepel van verloskundigen KNOV weten.

Tegelijk geeft Kuipers aan dat hij het ivf-draagmoederschap vooralsnog niet vanuit de basiszorg wil laten vergoeden als het gaat om andere gezinsvormen zoals mannenkoppels, alleenstaande wensvaders of transpersonen. Het Zorginstituut pleit daar wel voor, ook omdat er anders sprake zou zijn van rechtsongelijkheid.

De minister begrijpt dat ook deze groepen een kinderwens kunnen hebben waarbij ze de hulp van een ivf-draagmoeder nodig hebben. Maar in deze situaties gaat het niet om een medische indicatie en dat is wel de grond waarop de zorgverzekering vergoedt, aldus Kuipers. Hij ziet echter ook de aandacht die er nu is voor deze situaties. "Dit vraagt om een bredere discussie", waarover hij zich wil buigen. Hij zal binnenkort een brief over de kwestie sturen naar de Tweede Kamer.

Bij ivf vindt de bevruchting (met een eicel en sperma) plaats in een laboratorium. Het embryo wordt daarna in de baarmoeder teruggeplaatst.