Kunstenbond: maatregelen in culturele sector onevenredig hard

De strenge voorwaarden waaronder de culturele sector sinds deze week weer is geopend zorgen voor grote financiële zorgen onder zelfstandigen in die sector. Dat zegt directeur van de Kunstenbond Ronald Gijsbertsen tegen het ANP. "Veel mensen hebben niet door hoe onevenredig hard de maatregelen in de culturele sector zijn", stelt Gijsbertsen.

Dat theaters en concertzalen sinds afgelopen week weer open mogen, betekent niet dat acteurs, dansers en muzikanten, maar ook licht- en geluidstechnici ook daadwerkelijk weer aan het werk kunnen. De strenge coronamaatregelen zorgen ervoor dat een optreden de zelfstandigen op dit moment eerder geld kost dan oplevert, stelt De Kunstenbond, een vakbond voor mensen die werkzaam zijn in creatieve beroepen. "Optreden tot 22.00 uur voor een zaal die maar tot maximaal een derde gevuld mag zijn, is verliesmakend", zegt directeur Gijsbertsen.

Veel van zijn leden zagen in november, toen de lockdown werd afgekondigd, hun agenda leeglopen en daarmee hun inkomen verdwijnen, vertelt Gijsbertsen. Zelfstandigen in de culturele sector kunnen volgens Gijsbertsen geen aanspraak maken op coronasteun. "Er is geen steun voor ons, maar niemand lijkt dat door te hebben", zegt Gijsbertsen. "Ja, er wordt verwezen naar de bijzondere bijstand, maar dat is geen coronasteun. Bovendien zit daar een partnertoets op, dus als iemand een partner met inkomen heeft, krijgen ze niets."

Vorig jaar riep de Kunstenbond de artiesten, die boos waren over het QR-codebeleid, op om wel hun crew door te betalen als ze tournees en voorstellingen wilden cancelen. "Die discussie hoor ik nu minder", zegt Gijsbertsen. "Voor veel leden is de inkomensproblematiek veroorzaakt door alle maatregelen veel groter." De nadruk ligt nu vooral op compensatie voor alle geleden schade door het niet mogen uitvoeren van het vak.