Laatste speciale Harry Pottermunt nu ook in omloop

De Britse Royal Mint heeft maandag de laatste speciale Harry Pottermunt in omloop gebracht. De verzamelmunt is onderdeel van een collectie ter ere van de publicatie van het eerste Harry Potterboek in 1997.

Op de laatste munt staat een afbeelding van Zweinsteins Hogeschool voor Hekserij en Hocus-Pocus, de school waar tovenaarsleerlingen als Harry Potter, Ron Wemel en Hermelien Griffel les krijgen. "Het voelde gepast om op de laatste munt van de collectie een afbeelding van Zweinstein, de plek waar Harry Potter een van de grootste tovenaars ooit werd, te zetten", aldus Rebecca Morgan van de Royal Mint.

In totaal zijn er vier munten met een Harry Potterafbeelding geslagen. Ook de tovenaarsleerling zelf, de Zweinsteinexpres en professor Perkamentus staan ieder op een speciaal muntje afgebeeld. De eerste munt uit de collectie werd vorig jaar, toen het 25 jaar geleden was dat Harry Potter en de Steen der Wijzen uitkwam, uitgebracht. De collectie is bijzonder, omdat er halverwege de uitgave werd gewisseld van monarch op de kopkant. Op de eerste twee munten staat nog een portret van koningin Elizabeth, die in september 2022 overleed. Koning Charles staat op de laatste twee munten afgebeeld.