Label Lady Gaga en Billie Eilish maakt debuut op beurs Amsterdam

Universal Music Group (UMG), 's werelds grootste platenlabel, maakt dinsdag zijn debuut op de Amsterdamse aandelenbeurs. Het label achter sterren als Taylor Swift, Billie Eilish en Lady Gaga wordt bij de beursgang gewaardeerd op meer dan 33 miljard euro. Daarmee gaat het om een van de grootste beursgangen aan het Damrak van de laatste jaren.

Aan de komst van UMG naar de Nederlandse aandelenmarkt ging veel discussie vooraf. Het Franse mediaconcern Vivendi stond al langere tijd onder druk om zijn aandeelhouders te laten profiteren van de waarde van UMG, dat bijvoorbeeld ook rechten op Beatles-nummers bezit. Bij de gang naar de beurs wil Vivendi 60 procent van de aandelen in het label verdelen onder zijn eigen aandeelhouders. Die aandelen kunnen Vivendi-aandeelhouders vervolgens verhandelen.

Terwijl de muziekindustrie zich herstelt van een decennialange relatief lastige periode, profiteert Vivendi de laatste tijd van een hausse aan abonnementen op muziekstreaming. Daardoor is de waarde van zijn oude muziekcollectie en die van een aantal sterren zoals Swift, Drake, U2 en Post Malone gestegen. De beursgang moet UMG aan meer investeerders helpen in de Verenigde Staten, Europa en Azië.

Vivendi houdt na dinsdag nog een beperkt belang aan in het label. Eerder dit jaar nam de Amerikaanse miljardair Bill Ackman al een deelneming van 10 procent in UMG. Daar betaalde hij toen miljarden dollars voor. Ook zijn er nog stukken die toebehoren aan een consortium onder leiding van het Chinese techbedrijf Tencent.