Labour schermt met ‘geheim overheidsrapport’

LONDEN (ANP) - De Britse oppositiepartij Labour zegt de hand te hebben gelegd op een vertrouwelijk overheidsrapport. Daar zou uit blijken dat de brexitdeal van premier Boris Johnson veel grotere gevolgen voor Noord-Ierland heeft dan de regering beweerde.

Uit het vijftien pagina's tellende rapport blijkt dat de regering verregaande controles op goederenverkeer tussen Noord-Ierland en de rest van het Verenigd Koninkrijk niet kan uitsluiten, beweert Labourleider Jeremy Corbyn. "Dit staat haaks op de bewering van de premier dat er geen grens komt in de Ierse Zee. Dat is simpelweg niet waar."

De oppositieleider beloofde het rapport ook aan journalisten te overhandigen. Die hadden zijn beweringen nog niet getoetst op het moment dat hij een persconferentie gaf.

Corbyn kwam eind vorige maand ook al met honderden pagina's documenten op de proppen over handelsoverleg tussen de regering van Johnson en de VS. De uitkomst van dat overleg zou volgens hem kunnen zijn dat gezondheidsdienst NHS meer moet betalen voor medicijnen.