Lagere standen op Europese beurzen

AMSTERDAM (ANP) - De Europese aandelenbeurzen zijn dinsdag in het rood gesloten. De aandacht van beleggers ging vooral uit naar de bedrijfsresultaten en de ontwikkelingen rond de brexit. Op het Damrak stond TomTom in de schijnwerpers na de verkoop van een divisie. Optiekketen GrandVision won terrein na een handelsbericht.

De AEX-index op Beursplein 5 eindigde 0,6 procent lager op 506,75 punten. De MidKap daalde 0,5 procent tot 705,45 punten. De beursgraadmeters in Frankfurt, Parijs en Londen leverden tot 1 procent in.

TomTom zakte 7,6 procent bij de middelgrote bedrijven. De navigatiedienstverlener verkoopt het onderdeel Telematics aan de Japanse bandenmaker Bridgestone voor 910 miljoen euro. De verkoopopbrengst wordt grotendeels aan de aandeelhouders teruggeven. In de markt werd gespeculeerd over een opbrengst van 700 miljoen tot meer dan 1 miljard euro.

Optiekketens

GrandVision (plus 2,2 procent) zag de omzetgroei in het vierde kwartaal afnemen. Het moederconcern van optiekketens als EyeWish en Pearle had in Frankrijk last van de protesten van de gele hesjes. In heel 2018 werd een omzetgroei van 10,3 procent behaald, tegen 5,6 procent het jaar daarvoor.

Hekkensluiter bij de hoofdfondsen was staalmaker ArcelorMittal met een verlies van 4,6 procent. Zorgtechnologieconcern Philips ging aan kop in de AEX met een winst van 1,2 procent.

UBS

In Zürich verloor UBS 3,3 procent. De Zwitserse bank zag de nettowinst afgelopen jaar minder sterk stijgen dan verwacht. Voor het eerste kwartaal voorziet UBS tegenwind door de aanhoudende wereldwijde handelsspanningen en geopolitieke onrust.

EasyJet dikte 6,3 procent aan in Londen. De budgetmaatschappij vervoerde afgelopen kwartaal meer passagiers en zag de omzet stijgen. Het bedrijf zegt goed voorbereid te zijn op de brexit. Zo zijn er al 130 vliegtuigen in Oostenrijk geregistreerd. In Amsterdam won Air France-KLM 4,7 procent dankzij positieve analistenrapporten over de luchtvaartcombinatie.

De euro stond op 1,1358 dollar, tegen 1,1369 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie werd 3,2 procent goedkoper op 52,09 dollar. Brentolie zakte 3,1 procent in prijs tot 60,81 dollar per vat.