Laschet vertrekt maandag als premier en gaat naar Duits parlement

DÜSSELDORF (ANP) - De Duitse toppoliticus Armin Laschet, die eigenlijk bondskanselier Angela Merkel wilde opvolgen maar faalde, doet maandag zijn eerste stap terug. Hij vertrekt als premier van de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen, wat grenst aan Nederland. De christendemocraat vervolgt zijn politieke carrière als lid van het Duitse parlement in Berlijn.

Hij gaat maandagochtend zijn ontslag indienen, meldt het Duitse persbureau DPA. Hij kan dan dinsdag worden beëdigd als volksvertegenwoordiger voor de CDU tijdens de eerste zitting van het nieuwe parlement na de verkiezingen van eind september. Die verkiezingen verliepen desastreus voor Laschet en zijn christendemocraten met het slechtste resultaat ooit.

Het CDU-kopstuk kon zijn ambitie wel vergeten om de nieuwe bondskanselier te worden, als opvolger van zijn partijgenote Merkel. Drie andere partijen zijn inmiddels begonnen aan coalitie-overleg. Zij hopen dat de sociaaldemocraat Olaf Scholz, nu nog vicekanselier, begin december het stokje kan overnemen.

Ondertussen staat de 60-jarige Laschet onder druk om het leiderschap van de CDU op te geven. Als zijn opvolger in Noordrijn-Westfalen wordt de verkeersminister daar, Hendrik Wüst, voorgedragen.