Lavreysen verstevigt leiding in sprintklassement Champions League

PANEVEZYS (ANP) - Baanwielrenner Harrie Lavreysen heeft zijn leidende positie in het sprintklassement van de Champions League danig verstevigd. De Brabander was in de tweede wedstrijd uit de nieuwe reeks in het Litouwse Panevezys eerst de beste op het onderdeel keirin, om vervolgens ook het sprinttoernooi te winnen.

Op de keirin, het onderdeel waarop zes renners eerst achter een derny rijden en daarna sprinten om de winst, hield Lavreysen landgenoot Jeffrey Hoogland en de Duitser Stefan Bötticher achter zich. Op de sprint, het sluitstuk van de wieleravond in de Cido Arena, versloeg hij in de finale Nicholas Paul uit Trinidad en Tobago.

Drie weken geleden moest Lavreysen op Mallorca in de keirinfinale Bötticher nog voorlaten, maar won hij ook al het sprinttoernooi. Het zorgde voor een riante voorsprong in het klassement, waarin Hoogland derde staat. De Nijverdaller, die tussen de wedstrijden door vakantie viert in Spanje, werd op de sprint in de eerste ronde uitgeschakeld.

Geen rol

Bij de vrouwen bereikte Laurine van Riessen de finale op de keirin, waarin ze als vijfde eindigde. Shanne Braspennincx vloog eruit in de eerste ronde. Beide Nederlandse rensters werden op de sprint in de eerste ronde uitgeschakeld. In het klassement staat Braspennincx zesde, Van Riessen klom naar de dertiende plaats. De Duitse Emma Hinze, zaterdag winnares op de sprint en tweede op de keirin, heeft de leiding.

Roy Eefting speelt vooralsnog geen rol op de duuronderdelen. Na de dertiende plaats op het onderdeel scratch werd hij elfde op de afvalkoers. In het klassement bezet hij de tiende plaats. De leiding is in handen van de Spanjaard Sebastián Mora. Ook Kirsten Wild bleef onopvallend: op de scratch finishte ze als zesde, op de afvalkoers moest ze als eerste de baan af. Wild, die na dit jaar stopt als wielrenster, staat zesde in het klassement dat wordt aangevoerd door de Britse Katie Archibald.

Komend weekeinde volgt een dubbelprogramma op de wielerpiste van Londen. De week erna is de finale in Tel-Aviv.