Lavrov hoopt dat spanningen afnemen na gesprek met Blinken

GENÈVE (ANP/RTR/AFP) - De Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov hoopt dat de spanningen afnemen na zijn gesprek met zijn Amerikaanse ambtgenoot Antony Blinken. Volgens de Rus was sprake van een open gesprek en hij verwacht dat er later weer gesproken gaat worden.

Voor Rusland was het een belangrijk punt om antwoord te krijgen op eisen die Moskou eerder had gesteld. Volgens Lavrov komen de VS volgende week met de antwoorden. "Aan dat antwoord kunnen we zien of we op de juiste weg zitten."

Twee belangrijke Russische eisen zijn dat de NAVO-troepen zich terugtrekken uit Roemenië en Bulgarije, twee NAVO-lidstaten, en dat Oekraïne nooit lid wordt van het militaire pact. De Bulgaarse premier Kiril Petkov reageerde hierop door te zeggen dat Bulgarije zelf bepaalt wat het doet.

Zorgen over NAVO

Blinken vroeg Lavrov om de situatie in Oekraïne te de-escaleren. "Ik heb wederom gezegd dat Rusland geen bedreiging vormt voor het Oekraïense volk", aldus Lavrov. "Wij hebben geen plannen om Oekraïne aan te vallen."

De Russische minister benadrukte wel dat Rusland zich zorgen maakt over de NAVO. "We zijn bezorgd over de wapens en militairen die het Westen naar Oekraïne stuurt." Rusland is zelf al maanden bezig met het vergroten van de troepenmacht in de buurt van de Oekraïense grens.

Russische inval

De spanningen tussen Rusland en het Westen zijn hoog opgelopen door het conflict in Oekraïne. Sinds 2014 woedt er een burgeroorlog in het oosten van het land. Rusland is sinds eind vorig jaar bezig om veel troepen dichtbij de Oekraïense grens te plaatsen. De NAVO-landen vrezen een Russische inval. De afgelopen tijd hebben meerdere leiders steun uitgesproken aan Oekraïne en het Kremlin gewaarschuwd voor de gevolgen van een inval.

Rusland zei vrijdag nog voor niemand bang te zijn. Onderminister van Buitenlandse Zaken Sergej Rjabkov zei dat het land niet geïntimideerd wordt door Oekraïne. "We zijn zelfs niet bang voor de VS."