‘Leden extreemrechtse militie organiseerden Capitoolbestorming’

WASHINGTON (ANP) - Amerikaanse openbaar aanklagers hebben dinsdag drie leden van extreemrechtse militie beschuldigd van samenzwering rond de aanval op het parlementsgebouw in Washington op 6 januari. Het is voor het eerst dat er mensen zijn aangeklaagd voor het organiseren van de bestorming waarbij uiteindelijk vijf doden vielen.

Een van de beklaagden, Thomas Edward Caldwell, uit de staat Virginia, zou een hoge positie hebben binnen de extreemrechtse militie Oath Keepers. Zijn medeleden Jessica Watkins en Donovan Ray Crowl, beiden uit Ohio, zijn ook aangeklaagd. De drie moeten terechtstaan voor samenzwering tot het gewelddadig bestormen van het Capitool, aldus justitie.

De aanklacht luidt verder onder meer "samenzwering tegen de Verenigde Staten" en "samenzwering om de regering te verhinderen in de uitvoering van haar taken". De federale aanklager zei dinsdag bij de voorgeleiding van Caldwell tegen de rechter dat er "waarschijnlijk" nog aanklachten bij komen naarmate het onderzoek vordert. Hoewel de aanklager stelt dat het bewijs zwaarwegend is, stelt Caldwell, die arbeidsongeschikt is en daarvoor diende in de Amerikaanse marine, dat elke aanklacht tegen hem een leugen is.

Justitie stelde dinsdag dat het de hand heeft gelegd op berichten die door de beklaagden onderling zouden zijn verstuurd. Die berichten zouden suggereren dat de verdachten de aanval uitvoerig hadden gepland en voorbereid. "We hebben een goede groep. We hebben zo'n 30 à 40 man. We blijven bij elkaar en houden ons aan het plan", stuurde Watkins naar andere militieleden die bij de bestorming betrokken waren. In een ander bericht dat Caldwell tijdens de aanval ontving stond: "Alle leden zijn in de tunnels onder het Capitool. Sluit ze op. Zet het gas aan."

Een federale rechter in Virginia zei dat Caldwell in arrest moet blijven. Diens gedrag op 6 janari straalt volgens de rechter "pure wetteloosheid en minachting" uit voor de wet. Watkins en Crowl verschenen voor de rechter in hun thuisstaat Ohio. Toen Watkins door de rechter werd gevraagd of ze de aanklachten begreep antwoordde Watkins dat ze niet begreep waarom ze die aan haar broek had. Crowl schoot in de lach toen hem was gevraagd of hij bewust is van de maximale straf die hem boven het hoofd hangt.