Leerdam voelt zich in ‘schaatsbubbel’ helemaal op haar gemak

WOLVEGA (ANP) - Of schaatsster Jutta Leerdam het een beetje naar haar zin heeft in de strak georganiseerde Friese 'bubbel'? Over het antwoord hoeft de 22-jarige wereldkampioene op de 1000 meter geen seconde na te denken. "Ik vind het gewoon fijn. Of ik het nog een maand volhoud? Zeker, al moet ik er zelfs nog een kwartjaar inzitten. Serieus, ik vind het helemaal niet erg."

Leerdam, komend weekeinde bij de EK sprint in Heerenveen één van de favorieten, somt spontaan de voordelen van de afgezonderde schaatsfamilie op. "Het scheelt me per dag sowieso 3 uur aan tijd. Ik hoef nu niet op te ruimen, te wassen, te koken, boodschappen te doen, noem maar op. Alle randvoorwaarden zijn geregeld."

Leerdam ziet ook nog andere pluspunten aan de 'opsluiting' in het vertrouwde schaatshotel in Wolvega. "Voor mijn mentale rust is het ook alleen maar goed dat ik naast mijn studie me alleen hoef te concentreren op de training en op de wedstrijden. Verder zijn er niet veel dingen waarover ik me druk moet maken. Je hoeft hier eigenlijk niet zoveel, alleen maar beter worden. Want we kunnen gewoon trainen en wedstrijden rijden. Ik kan me puur focussen op het schaatsen. Mijn vriend Koen zit eveneens in ons hotel, dus dat is ook al niet anders dan we samen thuis gewend zijn."

Alleen winnen telt

Met de EK sprint en de EK allround begint in Thialf een reeks van internationale schaatstoernooien, met later deze maand twee wereldbekers en als klapstuk de WK afstanden (11-14 februari). De eerzuchtige Leerdam, die op social media een grote schare aan volgers en fans heeft, weet wat ze wil. "En dat is winnen. Om te beginnen de Europese sprinttitel. Met zilver of brons kan ik niet meer tevreden zijn. Daar word ik niet meer gelukkig van, daar kan ik verder niks meer mee. Dat komt doordat ik inmiddels goud heb geproefd. Dan kan ik in mijn belevingswereld niet meer een stapje terugdoen. Zo zit ik niet in elkaar. Alleen als ik op de hoogste tree sta, kan ik blij zijn."

Leerdam won in dit seizoen, dat door de coronacrisis aanmerkelijk anders verloopt dan in een normale winter, al de Nederlandse titel op de sprintvierkamp en de nationale titel op de 1000 meter. Bij de WK-kwalificatie eind december toonde ze zowel op de 500 als 1000 meter een stijgende vorm. "Maar mijn beste race moet ik dit seizoen nog rijden. Ik heb dankzij mijn hoge basisniveau in de afgelopen maanden al wel hard gereden, maar zeker nog niet vlekkeloos. Het kan allemaal sneller en efficiënter. Dat is fijn om te weten."