Leger Griekenland gaat helpen bij bestrijden bosbranden

ATHENE (ANP) - Het leger van Griekenland gaat de brandweer en lokale autoriteiten ondersteunen bij het bestrijden van de tientallen bosbranden die in het land woeden. De grootste brandhaarden bevinden zich momenteel in Ilia op het schiereiland Peloponnesos en op het bij toeristen populaire eiland Evia, waar ook donderdag mensen en dorpen zijn geëvacueerd, melden Griekse media.

Het gevaar op de Peloponnesos voor het antieke Olympia, de bakermat van de Olympische Spelen, is na een nacht blussen voorlopig geweken. De branden die buitenwijken van de hoofdstad Athene bedreigden zijn onder controle, maar de brandweer is ook daar nog actief.

Defensieminister Nikos Panagiotopoulos bevestigde na regeringsberaad dat de strijdkrachten met helikopters, drones en militairen te hulp schieten. Naast 500 soldaten worden ook 39 vliegtuigen en 63 voertuigen waaronder bulldozers ingezet. Patrouilles op de grond en in de lucht in gebieden met veel brandrisico moeten ervoor zorgen dat snel kan worden ingegrepen. Verder wordt een team samengesteld dat moet assisteren in geval van evacuaties.

"Nachtmerrie zonder einde", en "Overal branden overal", kopten kranten. Aangezien de droogte en hoge temperaturen voorlopig aanhouden, gaan de Grieken volgens het hoofd van de burgerbescherming naar verwachting nog lastige dagen tegemoet.