Leiders Noord-Korea en Belarus feliciteren Poetin met verjaardag

MOSKOU (ANP) - De leiders van Noord-Korea en Belarus hebben de Russische president Vladimir Poetin gefeliciteerd met zijn zeventigste verjaardag. De bondgenoten prijzen het leiderschap van Poetin en wensen nog vele jaren met hem te mogen samenwerken.

De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un looft Poetin omdat hij "de waardigheid en belangen van Rusland verdedigt tegen de dreigingen van de Verenigde Staten". De Belarussische president Aleksandr Loekasjenko noemt Poetin een ware leider die "moeilijke beslissingen" moet nemen om de waardes en tradities van het Russische volk te beschermen.

Beide landen werken steeds inniger samen met Rusland, zeker sinds Rusland door de invasie in Oekraïne meer geïsoleerd is komen te staan op het wereldtoneel. Rusland heeft afgelopen woensdag nog de rakettesten van Noord-Korea verdedigd tijdens een bijeenkomst van de VN-veiligheidsraad.

Het Kremlin liet weten dat Poetin gewoon door zal werken op zijn verjaardag, maar dat er ook een "informele bijeenkomst" op de agenda staat. Daarvoor zouden de leiders van voormalige Sovjetlanden zijn uitgenodigd, maar de precieze gastenlijst is onbekend.