Leveranciers negeerden verbod op beïnvloeding winkelprijzen

DEN HAAG (ANP) - Tientallen leveranciers van winkels hebben de afgelopen maanden een waarschuwing gekregen omdat ze hun klanten mogelijk verplichtten bepaalde verkoopprijzen te hanteren. Dat is verboden omdat winkeliers zo niet vrij kunnen concurreren en consumenten duurder uit zijn, benadrukt toezichthouder Autoriteit Consument & Markt (ACM).

De kartelwaakhond ontving meerdere klachten van winkelbedrijven die door hun leveranciers niet vrij werden gelaten bij het bepalen van hun winkelprijzen. Zo legden leveranciers bijvoorbeeld minimumprijzen op. De ACM noemt geen namen maar kreeg onder andere over leveranciers van diervoeding, speciale schoenen en speelgoed meldingen dat ze sterke invloed uitoefenden op de prijskaartjes in de winkel.

De ACM legde in 2021 een boete van 39 miljoen euro op aan Samsung omdat dit concern webwinkels onder druk zette de prijzen voor zijn televisies te verhogen. Nu heeft de ACM er niet voor gekozen om direct tot onderzoek over te gaan op basis van de meldingen. Leveranciers krijgen nu eerst de gelegenheid om zelf een einde te maken aan de verboden praktijken.