Liberale FDP voelt zich sterk en is klaar voor coalitiegesprekken

BERLIJN (ANP/DPA) - Christian Lindner, de leider van de liberale FDP, vindt dat zijn partij zijn positie heeft "versterkt" in Duitsland. Naar verwachting hebben de liberalen zondag zo'n 11,7 procent van de stemmen gekregen, 1 procentpunt meer dan bij de parlementsverkiezingen van 2017.

Tegen de televisiezender ZDF zei Lindner zondagavond dat de FDP zich stevig heeft gevestigd door in opeenvolgende verkiezingen dubbele cijfers te halen.

Lindner hield zich op de vlakte over coalitieonderhandelingen na de verkiezingen. De liberalen kunnen zowel de sociaaldemocratische SPD als de conservatieve CDU/CSU aan een meerderheid helpen. Beide partijen zijn verwikkeld in een nek-aan-nekrace en leiders van de CDU/CSU hebben zich openlijk uitgesproken voor een coalitie met de FDP en De Groenen.

Lindner zei over deze zogeheten Jamaica-coalitie dat een regering met de conservatieven het meest voor de hand ligt voor zijn partij en dat dit een gesprek is dat gevoerd moet worden. Maar verwijzend naar de SPD liet hij erop volgen dat "democratische partijen nooit elkaar moeten uitsluiten voor gesprekken".