Liberalen van Trudeau stevenen af op verkiezingswinst in Canada

MONTREAL (ANP/RTR/AFP) - De Liberale Partij van premier Justin Trudeau lijkt de verkiezingen in Canada te gaan winnen. Toch kunnen de liberalen ook dit keer vermoedelijk niet rekenen op een meerderheid in het parlement, voorspellen Canadese media.

Trudeau bestuurt Canada al sinds 2015, maar zijn partij had de afgelopen jaren geen meerderheid meer in het lagerhuis. Een Canadese partij heeft minstens 170 van de 338 zetels in het lagerhuis nodig om aan een parlementaire meerderheid te komen. De liberalen van de premier gaan nu volgens tussentijdse uitslagen aan kop in 156 kiesdistricten.

Hun voornaamste tegenstanders, de conservatieven, stevenen af op de winst in 121 districten. De conservatieve oppositieleider Erin O’Toole heeft zijn nederlaag al toegegeven. Hij sprak aanhangers toe in zijn kiesdistrict bij Toronto en vertelde dat hij Trudeau heeft gebeld om hem te feliciteren.

Progressief beleid

Trudeau zei in een toespraak dat miljoenen Canadezen weer hebben gekozen voor progressief beleid, zoals serieus klimaatbeleid en betaalbare huisvesting voor de middenklasse. Hij stelde ook dat hij begrijpt dat kiezers zich weer willen bezighouden met hun eigen levens zonder zich zorgen te moeten maken over de pandemie en verkiezingen.

Voor de progressieve Trudeau valt ondanks zijn overwinning mogelijk weinig te vieren. De machtsverhoudingen in het parlement gaan volgens de voorlopige uitslagen mogelijk nauwelijks veranderen. Hij was daar de afgelopen jaren afhankelijk van steun van de oppositie.

Parlementaire meerderheid

Trudeau riep daarom twee jaar eerder dan gepland verkiezingen uit, in de hoop nu wel een parlementaire meerderheid te behalen. Hij had succes geboekt met de soepele uitrol van het coronavaccinatieprogramma en zei een nieuw mandaat van de kiezer te willen om zijn land uit de pandemie te loodsen.

De vervroegde verkiezingen kwamen hem echter ook op kritiek te staan. Zo kondigde hij de stembusgang aan in het weekend waarin de Taliban de Afghaanse hoofdstad Kabul onder de voet liepen en ook Canada daar halsoverkop mensen moest evacueren.

De oppositie had Trudeau ook politiek opportunisme verweten omdat hij sneller dan noodzakelijk verkiezingen uitschreef tijdens een ernstige gezondheidscrisis. "Deze pandemieverkiezing is ijdel, riskant en egoïstisch", zei oppositieleider Erin O’Toole deze maand. "Het is gewoon on-Canadees."