Lichaam gedode leider drugskartel gestolen

MEXICO-STAD (ANP) - Een gewapende bende heeft het lichaam van een kopstuk van het gevreesde drugskartel Los Zetas dinsdag uit het mortuarium in het noorden van Mexico gestolen. Dat gebeurde een paar uur nadat Mexicaanse mariniers Heriberto Lazcano hadden gedood, zei de openbaar aanklager dinsdag.

De 38-jarige Lazcano, bijgenaamd 'de beul', werd maandag samen met een ander bendelid in Cohahuila, vlak bij de Amerikaans-Mexicaanse grens, in een vuurgevecht met mariniers doodgeschoten. Forensische tests en vingerafdrukken bevestigden dat het inderdaad om Lazcano ging.

De Amerikaanse regering had 5 miljoen dollar uitgeloofd voor tips die tot de aanhouding van Lazcano zouden leiden. Het Openbaar Ministerie in Mexico plaatste hem in 2011 op de lijst van 37 meest gezochtedrugsbaronnen. Tips die tot zijn aanhouding zouden leiden, zouden 30 miljoen pesos (ongeveer 1,7 miljoen euro) kunnen opleveren.

Los Zetas geldt als een van de machtigste en gewelddadigste kartels van Mexico en houdt zich vooral bezig met drugssmokkel en mensenhandel. De bende werd eind jaren 90 opgericht door overlopers van de Mexicaanse speciale eenheden. De drugsoorlog in Mexico heeft inmiddels 60.000 mensen het leven gekost.