Lichamen gedode Britse journalist en Braziliaan terug naar familie

RIO DE JANEIRO (ANP/AFP) - De lichamen van de Britse journalist Dom Philips en Braziliaanse overheidsmedewerker Bruno Pereira zijn donderdag aan hun families overgebracht, ruim twee weken nadat de twee vermoord werden in de Braziliaanse jungle.

Ook meldde donderdag een nieuwe verdachte zich bij de politie. Hij bestuurde de boot en bracht de hoofdverdachte Amarildo Oliveira naar de boot van de twee mannen en zag Oliveira hen vervolgens doodschieten. Hij hielp Oliveira ook de lichamen op een andere plek te begraven.

Phillips schreef voor de Britse krant The Guardian. Pereira werkte voor het Braziliaanse overheidsagentschap voor inheemse zaken. De twee waren samen op expeditie in de Braziliaanse Javarivallei, langs de grens met Peru. Ze zouden interviews afnemen voor een boek over natuurbehoud in het gebied, waar veel illegale visvangst, houtkap, mijnbouw en drugshandel plaatsvindt.

De politie stelde eerder in een verklaring dat de daders alleen handelden en dat er geen criminele organisaties betrokken zouden zijn bij de dubbele moord. Inheemse organisaties trekken dat in twijfel. Volgens Univaja, een lokale organisatie die betrokken is bij het onderzoek, duidt alles erop dat Pereira en Philips "het pad kruisten van een machtige criminele organisatie die koste wat kost probeerde haar sporen uit te wissen."