Linda de Mol laat vrijgezellen verder kijken dan ‘boxjes’

Jarenlang presenteerde Linda de Mol het populaire programma Love Letters en vanaf zondag komt de presentatrice met een nieuwe show op SBS6 die draait om de liefde: De Dating Quiz. Deze keer gaat het niet om koppels die de kans krijgen om te trouwen, maar om aan elkaar gekoppelde vrijgezellen die elkaar via een quiz proberen beter te leren kennen en elkaar pas daarna zien. "Je komt er meteen achter of iemand bijvoorbeeld dominant is, de leiding neemt of afwachtend is", zegt De Mol in gesprek met het ANP.

"Je luistert alleen maar naar elkaar en let niet op iemands schoenen. Het uiterlijk komt daarna pas", aldus Linda over de show die wekelijks te zien is om 20.00 uur. Daarin worden twee vrijgezellen aan elkaar gekoppeld en zij mogen elkaar alleen spreken, niet zien. In de studio nemen de koppels het tegen elkaar op in een quiz, waarmee ze niet alleen de liefde van hun leven kunnen vinden, maar ook kans maken op een geldbedrag. Pas wanneer ze uit het spel liggen, weten ze hoe de ander eruit ziet. Ze kunnen dan kiezen of ze de liefde een kans willen geven of niet.

Volgens Linda is het een hele nieuwe manier van daten, die soms "verrassend goed" blijkt te werken. "Het blijft fascinerend dat in veel gevallen iemands uiterlijk doorslaggevend is. Hier zien ze hoe het ook kan. Je hebt een leuk gesprek, er wordt wat geflirt. Sommigen waren meteen van elkaar gecharmeerd", zegt ze over de eerste ontmoeting tussen de kandidaten. "Vrijgezellen hebben toch vaak een enorme checklist waaraan hun ideale partner moet voldoen. Dan denk ik altijd: 'geef eens iemand een kans die niet al die boxjes aantikt'."

Suikerzoet

De Dating Quiz is volgens haar niet te vergelijken met andere datingprogramma's, zoals First Dates. "Dat is geen concurrent, nee. Zij zien elkaar meteen. Het decor ziet er bovendien heel anders uit", vertelt Linda, waarmee ze overeenkomsten ziet met het decor van Love Letters, de show die ze van 1990 tot 2005 presenteerde. "Het voelt een beetje hetzelfde aan. Dit is echt 'over the top', suikerzoet met wolken, hartjes met vleugels en de kleuren van een Barbiehuis. We hebben er ieder cliché op losgelaten maar dat werkt volgens mij heel goed."

Het idee voor het programma komt van Linda zelf. "Ik ben erg dol op datingprogramma’s. Het is heerlijk ontspannend en ik word er toch wel blij van. Op een dag kwam de gedachte bij me op om dat te combineren met een quiz. Toen we het idee hadden uitgewerkt, hebben we met nepkandidaten gerepeteerd. Want op papier kan het leuk klinken, in de studio moet het ook werken", aldus de presentatrice. "Dat ging heel goed. Het is afwachten wat het publiek ervan vindt. De zondagavond is sowieso een pittige avond, maar ik heb er een goed gevoel over. In deze best sombere tijden is een programma over ontluikende liefde denk ik best lekker."