LINDA. wist langer van mogelijk wangedrag Ali B

Het blad LINDA. kreeg in juni 2020 al signalen van seksueel grensoverschrijdend gedrag door rapper Ali B. Dat bevestigt een woordvoerster van het blad na berichtgeving van de Volkskrant hierover. LINDA. sprak in 2020 met twee vrouwen die hier naar eigen zeggen mee te maken hadden gehad, schrijft de krant. Een van hen, een oud-deelnemer van The Voice, zei door Ali B te zijn verkracht. Maar die verhalen hebben het blad nooit gehaald.

Volgens de Volkskrant komt dit naar voren uit gesprekken met (voormalige) medewerkers van het blad en wordt dit bevestigd door de creatief directeur Jildou van der Bijl. Ook Linda de Mol, die aan het roer van LINDA. staat, is "vertrouwelijk op de hoogte gesteld", zou ze volgens de krant via Van der Bijl hebben laten weten. Het leidde niet tot een melding bij Talpa, waarvan het blad onderdeel is, omdat de The Voice-deelnemer dit niet zou hebben gewild.

De verhalen hebben het blad niet gehaald omdat de hoofdredactie het bewijs "te mager" vond, stelt Van der Bijl volgens de Volkskrant. "We geloofden de vrouwen absoluut, maar vonden de verhalen niet voldoende. Voor publicatie was echt meer bewijs nodig. Er was ook nog geen aangifte. Als we bijvoorbeeld getuigenissen van zes vrouwen hadden gehad, hadden we waarschijnlijk een andere beslissing genomen."

BOOS

Het programma BOOS, dat een aflevering maakte over mogelijke misstanden bij programma The Voice, kreeg berichten binnen van seksueel grensoverschrijdend gedrag door een regisseur van het programma, bandleider Jeroen Rietbergen en coaches Ali B en Marco Borsato. Eerder zei John de Mol, die The Voice lange tijd produceerde en heeft bedacht, dat hij nog maar één keer een melding had gekregen van grensoverschrijdend gedrag bij het programma. Die melding ging over Rietbergen, die toentertijd de vriend was van Linda de Mol. Maar LINDA. kreeg volgens de krant dus al in 2020 aanwijzingen voor mogelijk grensoverschrijdend gedrag door Ali B.

Tegen Ali B zijn twee aangiftes gedaan, waarvan één wegens verkrachting. Voordat de tweede aangifte binnenkwam heeft RTL de samenwerking met de rapper voorlopig stopgezet. Ali B wil niet op de beschuldigingen in de Volkskrant reageren. Eerdere aantijgingen ontkent hij.